Met een dimmer kan je de lichtsterke van een lichtkring aanpassen om zo de juiste sfeer te creëren. Om s’avonds gezellig tv te kijken heb je minder licht nodig dan als je bezoek hebt. Door te dimmen verbruik je ook minder energie!

Draai- of drukknop?

Je kan kiezen tussen draaiknopdimmers of drukknopdimmers.

  • Bij de draaiknopdimmers moet je de knop indrukken op het licht aan en uit te doen. Door te draaien bepaal je de lichtsterke. Bij sommige modellen kan je in combinatie met een wisselschakelaar of kruisschakelaar op een 2de locatie het licht ook  bedienen, maar niet dimmen.
  • Bij een drukknopdimmer duw je kort om het licht te schakelen. Lang duwen verandert dan weer de lichtsterkte. Door één of meer drukknoppen te verbinden met de dimmer, kan je op verschillende locaties het licht bedienen en dimmen.

R, L, C?

Zoveel soorten dimmers! Welke moet ik nu kiezen?
Er bestaan inderdaad verschillende soorten dimmers en dat heeft te maken met welke soort lamp je wilt dimmen. Op de dimmer staat altijd wat zij kunnen dimmen.

  • R (Ohmse belasting) – Gloeilamp en halogeenlampen
  • L (Inductieve belasting) – Gewikkelde transformatoren
  • C (Capacitieve belasting) – Elektronische transformatoren, TL lampen
  • CF Li – Dimbare spaarlampen
  • LED – Dimbare LED lampen

Belasting - Watt

Op de dimmers staan steeds vermeldt welke belasting zij kunnen dimmen. Let hier dus voor op!

Naast de soort belasting is ook het wattage belangrijk. Hoeveel lampen van hoeveel Watt wil je dimmen?
vb: voor 8 lampen van 50W te kunnen dimmen, heb je een dimmer nodig van minimum 400W.

LET OP! Met LED lampen, moet je ook opletten voor het minimum vermogen! Een klassieke dimmer van 500W gaat een minimum vermogen vragen van 50W om te dimmen. Heb je slechts 3 LED lampen van 5W, is dit onvoldoende! Er bestaan dimmers speciaal voor LED lampen. Bij Niko hebben die een bereik van 2-100W.

Afstandsdimmer

Afstandsdimmers zijn dimmers die in de zekeringkast geplaatst worden. Die kunnen bedient worden via verschillende drukknoppen in de woning.

Dit kan enkel als de voedingskabel van de lamp of lichtkring rechtstreeks naar de zekeringskast loopt. Heb je een klassieke installatie met schakelaars ipv drukknoppen, is dit niet van toepassing!

Afstandsdimmers worden voornamelijk gebruikt in combinatie met telerupturen. In deze toepassing lopen alle voedingskabels van de lichtkringen naar de zekeringkast, waar ze daar geschakeld worden.