Welke schakelaar?

Een licht schakelen kan toch niet zo moeilijk zijn? Eénmaal je het principe kent, is het inderdaad niet zo moeilijk.

Een lichtpunt of lichtkring (met meerdere lichtpunten) heeft minimum  2 draden nodig. Meestal is dit bruin en blauw of zwart en blauw. Vroeger werden wel andere kleuren gebruikt. Opgelet! De aardingsdraad (geel/groen) wordt nooit onderbroken door een schakelaar!
De blauwe is altijd de nuldraad (of neuter) en de bruin of zwarte draad is de fasedraad. Het is meestal die fasedraad die onderbroken wordt bij een schakeling. Enkel bij dubbelpolige schakelaars wordt ook de nul onderbroken. Welke schakelaar je dan nodig hebt, is afhankelijk van de situatie. Binnen of buiten, 1 of meerdere locaties om te bedienen.

Hier een overzicht van de schakelaars:

Enkelpolige schakelaar

De klassieke schakelaar. Schakelt 1 lichtkring door de fase te onderbreken.

Dubbelpolige schakelaar

Een dubbelpolige schakelaar onderbreekt beide draden bij het uitschakelen. Dit zorgt ervoor dat er geen elektriciteit meer zit op beide draden aan de lamp. Dit is de veiligste keuze! Wordt voornamelijk gebruikt voor badkamers, buiten en vochtige ruimtes.

Serieschakelaar

Een serieschakelaar is eigenlijk 2 enkelpolige schakelaars in één met 2 toetsen.

Wisselschakelaar

Een wisselschakelaar schakelt 1 lichtkring vanop 2 locaties.

TIP! Kan ook gebruikt worden als enkelpolige schakelaar!

Kruisschakelaar

Een kruisschakelaar wordt gebruikt indien je een lichtkring wilt schakelen vanaf 3 of meer posities. Dit gebeurt altijd in combinatie met 2 wisselschakelaars!

vb: voeding -> wissel -> kruis -> kruis -> wissel -> lamp

Dubbelpolige wisselschakelaar

Een dubbelpolige wisselschakelaar doet hetzelfde als een wisselschakelaar (1 lichtkring bedienen vanop 2 locaties) maar dan dubbelpolig. Wordt voornamelijk gebruikt om bv het licht vanop het terras te bedienen van in de keuken en de leefruimte.

Drukknop

Een drukknop dient meestal als bediening van een teleruptor of afstandsdimmer in de zekeringkast. Wordt ook gebruikt bij domotica installaties. Een drukknop keert altijd terug naar zijn “0” stand, waardoor het enkel van toepassing is voor impulsen te geven.

Je kan zoveel drukknoppen parallel met elkaar verbinden als je wil en dit met slechts 2 draden. (indien er geen lamp in de drukknop zit)

Dubbele schakelaar

Dubbele schakelaars zijn 2 schakelaars in één module. Het grote voordeel hiervan is plaatsbesparing. Je hebt een bakje minder nodig en het ziet er allemaal wat strakker uit.

  • 2x wissel
  • 2x drukknop
  • Combinatie drukknop / wissel

Andere

  • Dimmers
  • Rolluikschakelaar
  • Trekschakelaar
  • Tijdschakelaar
  • Draaischakelaar voor motoren.